Glosa: Takové to domácí pečení

Autor |2019-06-12T17:16:51+02:0010. června, 2019|Sloupky|

Pečení je radost. Lepší slogan si jistý výrobce rostlinného tuku zvolit nemohl. „It’s funny, because it’s true,“ jak by řekl Sheldon Cooper z Teorie velkého třesku. Ano, pečení je skutečně radost, ale jen když to umíte. V opačném případě je to stres. Stres dosahující vyšší úrovně, než je teplota v nebezpečně rozpálené troubě. Ale přesto… I když se dnes dají koupit snad všechny druhy buchet, koláčů a jiných moučníků, na vlastnoruční výrobě stále něco je.

Neumím moc malovat, hudební nadání jsem svou leností zazdila a na pletení nemám dostatek trpělivosti. Pokud si chci uklidnit pocuchané nervy, peču. I když do šéfcukrářky mám daleko, tvorbu několika dezertů zvládám. I tahle zdánlivě neškodná činnost se ale občas změní v adrenalinový sport, při kterém jsem ráda, že a) přežil výtvor, b) přežila kuchyně, c) přežily všechny přítomné osoby. Jak může člověk relaxovat, když trne, aby se bábovka vyklopila z formy? Sama to nechápu, ale jde to. Je to snad relaxační technika za pomoci transu, do kterého upadnete, když mícháte těsto div vám neupadne ruka? Nebo strouhání nekonečného množství jablek? Louskání nerozlousknutelných ořechů? Odměna za všechny tyhle monotónní činnosti je však zaručeně sladká. A to dvojnásob, protože je zasloužená. Jen nesmíte v průběhu moc ochutnávat, pak to celé nemá takový motivační efekt.

Pečení mělo/má zcela neoprávněně pověst nezáživné činnosti pro domácí puťky. To už ale dávno není pravda. Vzrušující svět food bloggerů vše změnil. I vy můžete být se svou bábovkou na pár momentů hvězdou internetu, máte-li na mobilu obstojný fotoaparát a umíte zručně zacházet s filtry a hashtagy. O obdivné komentáře a lajky pak není nouze. Stejně tak jako o lichotky typu: teď už se můžeš vdávat (platí u žen, samozřejmě) – jako by to byla podmínka. Já vím, že to je v legraci, ale nebylo by to ani tak funny, kdyby to donedávna nebylo true, což je ve výsledku pak spíš sad.

Na pečení je ale ještě něco. Co jiného vykouzlí tak příjemnou domácí atmosféru a zároveň vás přenese do cizích krajů? Je libo francouzské makronky, americké cookies, vídeňský Sacher nebo maďarské řezy Gerbeaud? Za trochu delikatesy se nemusí jít světa kraj, stačí recept, suroviny, kuchyň a je to. My Češi si navíc věci rádi děláme po svém. Kde jinde by si mohl člověk dopřát tiramisu z pomazánkového másla nebo brownies z čokolády na vaření? To je další benefit – naučíte se improvizovat a kouzlit s dostupnými ingrediencemi. A kdo ví, třeba to využijete i v životě. Protože, jak už asi víte, recept na život bohužel (nebo bohudík?) neexistuje.

O autorovi:

Ráda píšu nevážně o "druhořadých" tématech. Přesto pro mě psaní znamená velkou zodpovědnost. Nesnáším prázdné moralizování a sudoku, ale miluju nadsázku a křížovky. Taky jsem – a to se málo ví – celoživotní bojovnice za práva introvertů.

Napsat komentář

Při prohlížení těchto internetových stránek zpracovává dennichleba.cz Vaše osobní údaje, včetně cookies, za účelem hodnocení návštěvnosti webu a tvorby souvisejících statistik. Souhlasím